Statiner minskar risken att dö av Cancer

Att statiner sänker blodfettet kolesterol i blodet som kan orsaka avlagringar i blodkärl, känner nog de flesta till. Nyttan av att använda statiner för hjärt- och kärlsjukdomar har dock varit ganska omdebatterat. Betydligt intressantare är den anticancereffekt som statiner har visat sig ha.

I två studier som presenterades i Chicago på världens största cancerbehandlingskonferens så visade man att statiner ökade kvinnors överlevnad från vanliga cancertyper som bröst, tarm och äggstockscancer med 40 %. I skelettcancer minskade chansen att dö med 55 %. I den andra studien från Rutgers Cancer Institute i New Jersey visade man att män med avancerad prostatacancer som tog statiner hade 43 % lägre risk att dö av sin cancer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s