Motion: viktigaste livsstilsförändringen vid Bröstcancer

För patienter med bröstcancer är fysisk aktivitet och undvikande av viktökning de viktigaste livsstilsval som kan minska risken för återkommande cancer och död, enligt en evidensbaserad granskning som publicerades i CMAJ (Canadian Medical Association Journal).

”Av alla livsstilsfaktorer har fysisk aktivitet den mest robusta effekten på bröstcancer”, skriver Dr. Ellen Warner,

Övriga rön:

  • Undvik viktökning – viktökning under eller efter bröstcancerbehandling är kopplad till bröstcancerrelaterad död. Kvinnor som är överviktiga eller överviktiga vid diagnos har också sämre prognoser.
  • Motion – patienter ska delta i minst 30 minuter med måttlig träning en dag, fem dagar i veckan eller 75 minuter kraftfull träning per vecka. Två till tre sessioner av styrketräning för stora muskelgrupper rekommenderas också.
  • Diet – ingen specifik typ av diet har visat sig minska risken för återkommande bröstcancer. Bevis visar att patienter inte behöver undvika soja, och det kan hjälpa till med vikthantering om de används för att ersätta köttprotein med högre kalori.
  • Vitamintillskott – En måttlig konsumtion av C-vitamin kan vara till hjälp, även om det behövs mer bevis. Vitamin D-tillskott kan vidtas för att upprätthålla tillräckliga nivåer för benstyrkan, eftersom kemoterapi och hormonella behandlingar kan minska bentätheten.
  • Rökning – sluta röka. Även om det är oklart om stopp av rökning efter en diagnos med bröstcancer påverkar återkommande är risken för dödsfall från rökrelaterade hälsofrågor en stark anledning att sluta.
  • Alkoholintag – att begränsa konsumtionen till en eller färre alkoholhaltiga drycker per dag kan bidra till att minska risken för en andra bröstcancer

ScienceDaily: Exercise most important lifestyle change to help reduce risk of breast cancer recurrence

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s