Metformin – kliniska framsteg

En mycket intressant genomgång av forskningsläget kring diabetesläkemedlet Metformin och dess effekt på cancer.

”Metformin påverkar flera viktiga processer relaterade till celltillväxt, proliferation och överlevnad. Läkemedlets effekter på dessa processer härrör från både metabolisk och intracellulär signalaktivitet. För det första minskar metformin mängden glukos som produceras av levern och minskar blodomloppet och cellulär upptag av insulin. I sin tur resulterar den reducerade insulinstimuleringen i reducerad aktivering av insulinreceptorer på cellmembran, som utlöser en kaskad av intracellulära molekylära effekter, såsom nedreglering av Ras / Raf / MEK / ERK- och PI3K / AKT / mTOR-signalvägarna. En eller båda dessa vägar aktiveras ofta i många typer av cancerceller. Dessutom verkar metformin uppreglera AMP-aktiverad proteinkinas, en nyckelmolekyl i glukos- och insulinreglering och även en hämmare av mTOR.”

CancerWorld: ”Building the clinical evidence on metformin and cancer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s