Svensk Registerstudie: Kan Beta-blockerare Förbättra Överlevnaden vid Malignt Melanom?

En svensk registerbaserad retrospektiv studie planerar att undersöka om beta-blockerare kan förbättra överlevnaden hos patienter med malignt melanom

Från sammanfattning av projektet:

”Malignt melanom är en av de snabbast ökande cancerformerna i befolkningen där incidensen de senaste 20 åren stadigt har ökat med drygt 4% per år. Idag finns det ett interesse inom cancersjukvården för så kallad ”drug repurposing” som är ett relativt nytt koncept och innebär att redan etablerade läkemedel framtagna för ett ändamål, kanske även kan användas för behandling av ett annat ändamål. Propanolol (en betablockerare) är ett av läkemedlen som har studerats inom cancersjukvården med avseende på just ”drug repurposing”. Prekliniska studier har vissat att betablockerande läkemedel, som exempelvis propanolol, har haft en viss antitumoralisk effekt på olika tumörer, där ibland malignt melanom (Jean Wrobel et al. 2016, Maccari S. et al. 2017). En nyligen publicerad prospektiv studie (De Giorgi et al. 2017) har visat att propanolol gav en skyddande effekt mot recidiv och långsammare sjukdomsprogress hos patienter med tjocka maligna melanom (>1mm). Trots att antalet forskningspersoner i dessa studier varit lågt, så ser resultaten hittills lovande ut.”

Läs mer om beta-blockerare och cancer här: Beta-blockerare, Stress och Cancer 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s